Wat is het?

Tai Chi Tao

Tai Chi is een Chinese bewegingsleer gebaseerd op de filosofie van Yin en Yang. Het zijn langzame bewegingen op rustige muziek. De oefeningen zijn bedoeld om je in balans te brengen en voor de versterking van lichaam en geest. De vloeiende bewegingen maken gewrichten soepeler en spieren sterker. De voortdurende zachte, cirkelvormige bewegingen werken heel ontspannend.
Tai Chi Tao is niet hetzelfde als Tai Chi: het is zachter en meer aangepast aan het lichaam dan de gangbare Tai Chi Chuan e.d. De zachte vloeiende Tai Chi Tao oefeningen zorgen ervoor dat de energiebanen zich openen en de ademhaling verbetert, waardoor het zuurstoftransport  eveneens verbetert. De oefeningen stimuleren de bloedsomloop, ze kunnen helpen bij stress, slaapstoornissen, hyperventilatie, reumaklachten, fibromyalgie etc.

Ze bevorderen ook de coördinatie, de tastzin en het gevoel. Men leert beter met zichzelf om te gaan.

De oefeningen zijn eenvoudig. Doordat er geen lange vormen uit het hoofd te leren zijn, kan men al snel effect ervaren.

De meeste oefeningen doen we staand; veel oefeningen kunnen ook zittend.

In de les ben ik meestal ook een poosje op de stoel bezig. We doen dan o.a. wat massageoefeningetjes of andere energetische oefeningen. Ik maak gebruik van visualisatie en (geleide) meditatie, mudra’s e.d.

In Tai Chi Tao gebruiken we ook “vijf elementenvormen”.

Tai Chi Tao is geschikt voor jong en oud. Bewegen bij klachten zoals reuma, artrose, rugpijn en diabetes is niet alleen goed, maar ook noodzakelijk.

Gemakkelijk zittende kleding wordt aanbevolen.